The Silk Roads

Tot vandaag was de wereldgeschiedenis een westers gecentreerde onderneming, gebaseerd op de stelling dat iedereen zou moeten zijn zoals wij, of tenminste zo zou moeten worden. Volgens de Britse historicus Peter Frankopan, schrijver van de wereldwijde bestseller ‘De Zijderoutes’, heeft het Westen zich op die manier volledig vervreemd van de rest van de wereld. Het oude Europa is in verval. Het machtscentrum verschuift langs de lijnen van de nieuwe zijderoute, van west naar oost. Volgens Frankopan is het hoog tijd voor een herijking van onze werkelijkheid. Voordat we kunnen begrijpen waar het naartoe gaat met de wereld en voordat we daarop kunnen reageren, moeten we anders naar onszelf leren kijken.

Delen...

Het gebied van de Zijderoutes is voor velen in de Engelssprekende wereld onbekend. Toch is het gebied dat het Oosten met het Westen verbindt de plaats waar de beschaving zelf begon, waar ’s werelds grote religies werden geboren en wortel schoten, waar goederen werden uitgewisseld en waar talen, ideeën en ziekten zich verspreidden.

De Zijderoutes waren geen exotische reeks verbindingen, maar netwerken die continenten en oceanen met elkaar verbonden. Ze waren – en zijn nog steeds – het centrale zenuwstelsel van de wereld. Hier werden keizerrijken veroverd en verloren. Nu een nieuw tijdperk aanbreekt, weerspiegelen de uitwisselingspatronen die millennia lang Azië hebben doorkruist. De Zijderoutes komen weer op.

Verwijzing naar de webpagina van Frankopan en het boek, inclusief waslijst van recensies van over de hele wereld.

In 2017 heeft VPRO´s Tegenlicht een documentaire uitgezonden over Frankopan en zijn boek.

´Tot vandaag was de wereldgeschiedenis een westers gecentreerde onderneming, gebaseerd op de stelling dat iedereen zou moeten zijn zoals wij, of tenminste zo zou moeten worden. Volgens de Britse historicus Peter Frankopan, schrijver van de wereldwijde bestseller ‘De Zijderoutes’, heeft het Westen zich op die manier volledig vervreemd van de rest van de wereld. Het oude Europa is in verval en de economische voorspoed in Azië, Afrika en Zuid-Amerika gaat aan onze neus voorbij. Het machtscentrum verschuift langs de lijnen van de nieuwe zijderoute, van west naar oost. Hoe zullen wij ons aan die nieuwe wereldorde moeten aanpassen? Volgens Frankopan is het hoog tijd voor een herijking van onze werkelijkheid. Voordat we kunnen begrijpen waar het naartoe gaat met de wereld en voordat we daarop kunnen reageren, moeten we anders naar onszelf leren kijken. Door terug te kijken, ver terug te kijken, houdt hij ons een spiegel voor, die uiteindelijk haarscherp laat zien dat we ons zullen moeten aanpassen, of we nou willen of niet.´

Klik op de afbeelding om de documentaire te zien.

Voorjaar 2022 verschijnt Leviathan: Russia and The Making of the Modern World; het Europese Huis zal er uitgebreid aandacht aan geven.


Delen...