Interview – Russen en de 2e wereldoorlog

Interview met Peter van Stigt bij Omroep Landgraaf over de rol van de Russen in de Tweede Wereldoorlog

Delen...

Uitgezonden door Omroep Landgraaf 17 september 2019

Beleef je omgeving. Omroep Landgraaf. Thuis in Parkstad.

Wat begon als een onderneming om Lebensraum voor het Duitse volk te verkrijgen, eindigde in een totale vernietiging van grote delen van Oost-Europa. Wij kijken bij onze bevrijding vooral naar de Amerikaanse, Canadese en Engelse bevrijders en realiseren ons vaak niet dat meer dan 80% van alle Duitse verliezen in de Tweede Wereldoorlog is geleden aan het oostfront. Aan het oostfront bevond zich grofweg driekwart van het Duitse leger en het is ook in Rusland dat zij de oorlog verloren. Toen in 1944 de geallieerden in Frankrijk landden, was de strijd al voor een groot deel gestreden. Het oostfront bleek het beslissende strijdtoneel van de gehele oorlog.

De prijs voor de Sovjet-Unie was extreem hoog: zij verloor in de Tweede Wereldoorlog 21 tot 26,5 miljoen mensen, waaronder 12 tot 15 miljoen burgers — alleen al in het belegerde Leningrad meer dan negenhonderdduizend gedode burgers volgens Wikipedia. Minstens twaalf miljoen Sovjetsoldaten sneuvelden, ongeveer de helft van alle militaire verliezen in de hele oorlog. Theo en Margriet spraken Peter van Stigt, Ruslandkenner van het Europese Huis, op zoek naar de invloed van de Russen tijdens de Tweede Wereldoorlog in onze regio.

Delen...