Bedreiging of een uitgelezen kans?

De nieuwe zijderoute kan het begin zijn van een werkelijk nieuwe wereldorde. Het is één van de grootste integratieprojecten uit de geschiedenis op initiatief van China, ook wel ‘Belt and Road Initiative’ (BRI). Het behelst onder meer de Euraziatische landverbinding, die loopt van West-China tot West-Rusland door Kazachstan, inclusief de spoorverbinding van China’s Xinjiang Autonome Regio door Kazachstan, Rusland, Belarus, Polen en Duitsland. Door deze verbindingen ontstaat een economische zone met ook ‘zachte’ infrastructurele verbindingen, zoals handelsverdragen en een eigen gezamenlijke juridische structuur. Dit zal handelsmogelijkheden en culturele interactie op het continent drastisch vergroten.

Pepe Escobar geeft zijn geopolitieke analyse van dit project in zijn artikel met de titel Why the New Silk Roads are a ‘threat’ to US bloc.

Voor Rubikon.news werd het artikel door Angelika Eberl vertaald en door het Rubikon-Korrektoratsteam geredigeerd.

https://www.rubikon.news/artikel/historischer-bruckenschlag

geplaatst op 4 februari 2020 op

Delen...