Beanpole

DONDERDAG 18 JUNI IN FILMHUIS DE SPIEGEL IN HEERLEN

https://www.filmhuisdespiegel.nl/programma/1209/beanpole/

Delen...

Oorlogsfilms gaan bijna altijd over mannen. Heldhaftige mannen die onverschrokken de vijand te lijf gaan. Het net na de Tweede Wereldoorlog spelende Russische Beanpole gaat nu eens niet over mannen, maar over twee door oorlogsellende getekende vrouwen.

Oorlog is in de meeste oorlogsfilms een mannenzaak met vrouwen als burgerslachtoffers of Florence Nightingales achter het front. Misschien klopt dat voor veel oorlogen, maar niet voor de Tweede Wereldoorlog in Rusland. Onder de 34 miljoen (!) Russische soldaten die in vijf jaar oorlog tegen de Duitsers vochten waren ongeveer een miljoen vrouwen. Velen van hen waren verplegers of vervulden logistieke taken, maar ook vocht een groot deel aan het front. Deze vrouwen, vaak nog geen twintig jaar, bestuurden tanks, waren scherpschutters en bedienden afweergeschut.

Beanpole is een film van regisseur Kantemir Balagov, Rusland 2019

Te zien in de bioscopen vanaf 20 februari 2020 en thuis te bekijken hier bij Picl.

Meer over deze film in De Filmkrant

Delen...