Rijnlands model

Er is een alternatief voor de manier waarop we onze samenleving, de economie, bedrijven en instellingen de laatste decennia hebben vormgegeven. Het Rijnlands model is een typisch Europees model dat rekening houdt met alle belanghebbenden in samenlevingen en organisaties.

Sinds het begin van deze eeuw wordt er regelmatig over het Rijnlands model gesproken en gepubliceerd, maar het heeft nog niet de ruimte en aandacht gekregen die het verdient. Een groot vraagteken is hoe onze samenleving inclusief de economie uit de ‘coronacrisis’ tevoorschijn zal komen. Verwachtingen zijn niet positief. Wellicht is het nu de tijd om over onze samenleving na te denken in termen van gemeenschap; rekening houden met maatschappelijke factoren als natuur, milieu en werkgelegenheid; innovatie, design en vernieuwingen op het gebied van kunst en wetenschap, alles bij elkaar ook wel het ‘Rijnlands model’.

In dit artikel presenteren we diverse bronnen, waaruit de lezer zich een beeld kan vormen over het Rijnlands model. Maar niet alleen theorie, ook praktische tips over hoe ieder aan de slag kan gaan in zijn/haar eigen omgeving met Rijnlands handelen.

In 2005 schreven Poul Bakker, Sjaak Evers, Nol Hovens, Herman Snelder en Mathieu Weggeman in Holland Management Review (jaargang 2005, nummer 103) hun artikel Het Rijnlands model als inspiratiebron.

Prof.Dr.A.van Witteloostuijn

Ad Verbrugge interviewde ‘Voor de ommekeer’ Arjen van Witteloostuijn, Hoogleraar Economie en Bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam over het Rijnlands model als alternatief voor de vergaande Angelsaksische invloed op de academische wereld en de economie.

Op managementboek.nl is Het Rijnland praktijk boekje te verkrijgen naast twee andere handzame boekjes over dit onderwerp van Peters en Weggeman.

Het beschrijft hoe u uw organisatie Rijnlands kunt inrichten, met voorbeelden uit onder meer onderwijs, bedrijfsleven en zorg.

Delen...