Alexander Münninghoff 1944-2020

Schrijver Alexander Münninghoff is op 28 april 2020 overleden.

Delen...

De schrijver Alexander Münninghoff is op 28 april 2020 overleden.

Hij werd geboren op 13 april 1944 in Posen, het tegenwoordige Poznan.

Als journalist werkte hij voor NRC, Haagse Post en Intermediair en lange tijd voor Sijthof Pers (Haagsche Courant). Tussendoor werkte hij een jaar als verslaggever bij het NOS journaal.

Hij schreef een aantal boeken over schaken en schakers, Tropenjaren in Moskou (1991) en zijn laatste grote werk, waar hij veel lof voor oogstte, is De Stamhouder (2014 ). Dit boek won de Libris Geschiedenis Prijs 2015 en de Litéraire Witteprijs 2016, werd genomineerd voor de Gouden Boekenuil, de ECI Literatuurprijs en de NS Publieksprijs en werd meer dan 100.000 keer verkocht.

Zelf zei hij over De Stamhouder:Mijn familie laat zien wat oorlog betekent.

Naast vele andere activiteiten was hij in 1998 oprichter van het Nederlands Instituut in Sint-Petersburg (NIP) en jarenlang voorzitter van de Stichting Vrienden van het NIP. Hier zijn artikel over de begintijd van het NIP.

In 2019 gaf Münninghoff een videoboodschap ter gelegenheid van de Vredesdag 9 mei 2019 in Arnhem.

April 2018 was Münninghoff te gast bij Buitenhof en verschilde duidelijk van mening met de vooringenomen interviewer. Volgens Münninghoff is Rusland niet onze tegenstander. Op zijn optreden kreeg hij wederom veel positieve reacties.


Delen...