Tweede Wereldoorlog (3)

HET OOSTFRONT
De herdenkingen rond het einde van de tweede wereldoorlog nu 75 jaar geleden concentreren zich in Nederland voornamelijk op wat er zich aan het westelijk front afspeelde. Er is weinig bekend en er wordt weinig aandacht geschonken aan wat er aan het oostfront gebeurde. Terwijl juist daar het keerpunt in de oorlog plaatsvond.

Delen...

De herdenkingen rond het einde van de tweede wereldoorlog 75 jaar geleden concentreren zich in Nederland voornamelijk op wat er zich aan het westelijk front afspeelde. De films The longest day en Een brug te ver zijn regelmatig te zien op de Nederlandse televisie.

Er is weinig bekend en er wordt weinig aandacht geschonken aan wat er aan het oostfront gebeurde. Terwijl juist daar het keerpunt in de oorlog plaatsvond. Hierbij vielen rond 26 miljoen Sovjet-slachtoffers. In deel twee van deze serie meer over de slachtoffers.

Hier kunt u in vier delen in geanimeerde vorm zien hoe de aanval op de Sovjet Unie verliep en hoe de strijd vervolgens is verlopen tot en met de inname van de Reichstag en Berlijn eind april 1945.

Eind vorig jaar ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding van Zuid-Limburg is een interview bij Omroep Landgraaf uitgezonden over de rol van de Russen in de bevrijding van Europa.

Een selectie van films over de Grote Vaderlandse Oorlog

A zori zdes tikhie 1972

Kom en zie (1985), (Idi i smotri), geregisseerd door Elem Klimov, digitaal bewerkt.

De dageraad hier is rustig (2015), van regisseur Renat Davletyarov. Film in verschillende delen. Zie hier de trailer en link naar alle episodes. Remake van het origineel uit 1972.

Eén van de meest bekeken films is Zij streden voor het Vaderland uit 1975 van Sergej Bondartsjoek.In twee delen HD met Engelse ondertiteling, Oni srazhalis za rodinoe.

Alleen oude mannen gaan de strijd in, (V boj idut odni stariki) 1973

Stalingrad is een verhalende geschiedenis geschreven door Antony Beevor over de slag in en om Stalingrad en de gebeurtenissen in aanloop daarnaartoe.


Delen...