Tweede Wereldoorlog (4)

DE GRAVEN
Op 8 mei 1945 kort voor middernacht tekenden Duitse vertegenwoordigers een document, expliciet capitulerend aan de Sovjet strijdkrachten. het werd tijd om de doden te betreuren, te herdenken en te eren.

Delen...

Op 8 mei 1945 kort voor middernacht tekenden Duitse vertegenwoordigers onder aanvoering van generaal Wilhelm Keitel in Berlijn een document, expliciet capitulerend aan de Sovjet strijdkrachten in aanwezigheid van generaal Georgi Zjoekov. Als gevolg van het tijdsverschil met Moskou was het 9 mei 1945 lokale tijd in Moskou toen de Duitse militaire overgave officieel een feit was, waardoor Rusland en veel andere Europese landen ten oosten van Duitsland hun dag van de overwinning vieren op 9 mei.

Na de feestelijkheden werd het tijd om de doden te betreuren, te herdenken en te eren.

In Nederland wordt logischerwijze veel aandacht geschonken aan de slachtoffers van de Westelijke geallieerden. Wie kent er niet de Amerikaanse begraafplaats Margraten.

Veelal onbekend is dat er in Nederland ook een begraafplaats is voor Sovjet slachtoffers. Naast het voormalige Kamp Amersfoort op het Sovjet Ereveld liggen 865 oorlogsslachtoffers begraven.

101 van hen is een groep uit Oezbekistan in 1941 aangekomen krijgsgevangenen, die door de bevolking de Russen werden genoemd.

691 graven zijn van slachtoffers die van Margraten naar Amersfoort zijn overgebracht toen men in Margraten er een exclusief Amerikaanse begraafplaats van wilde maken.

De overige graven van het Ereveld zijn voornamelijk van Georgische en Armeense dwangarbeiders en soldaten in Duitse dienst.

´Op 29 januari 2010 werd de Stichting Sovjet Ereveld opgericht. De stichting beoogt:

  • onderzoek te doen naar het lot van de 865 soldaten uit de voormalige Sovjetunie die begraven liggen op het Sovjet Ereveld in Leusden
  • hun nabestaanden op te sporen
  • een bezoek aan het graf voor nabestaanden mogelijk te maken en
  • de nagedachtenis aan de soldaten levend te houden door middel van publicaties, audiovisuele en digitale producties
  • het historische besef te vergroten en meer begrip te kweken voor de enorme offers die de bevolking van de verschillende toenmalige Sovjetrepublieken hebben gebracht tijdens de Tweede Wereldoorlog
  • meer jongeren te bereiken en te betrekken bij de verschillende projecten´

Regelmatig vinden er herdenkingen en andere bijeenkomsten plaats op het Ereveld. Het is nog mogelijk een graf te adopteren en daarmee bij te dragen aan het onderhoud van het Ereveld en het levend houden van de herinnering aan deze slachtoffers.

Onlangs is een foto met Oezbeken in Amersfoort gekozen bij de 100 meest aansprekende foto´s van de Tweede Wereldoorlog.

In Luik op de Citadel liggen ook Sovjet slachtoffers begraven. Dit zijn voornamelijk uit Duitsland ontsnapte dwangarbeiders. Zij sloten zich aan bij de geallieerden, vochten mee en kwamen om bij het Ardennenoffensief van december 1944 tot januari 1945.

Vlak over de grens van Zuid-Limburg is de begraafplaats in Simmerath waar ongeveer 2300 sovjet burgers begraven liggen.
In heel Duitsland liggen rond 640.000 Sovjet slachtoffers begraven*.


*- https://de.wikipedia.org/wiki/Sowjetische_Kriegsgräberstätten_in_Deutschland

(kopieren en in adresbalk plakken)

Delen...