Tweede Wereldoorlog (5)

VREDESDAG 9 mei wordt in Rusland en de andere landen van de voormalige Sovjet Unie de overwinning in de Grote Vaderlandse Oorlog gevierd.
De Dag van de Overwinning is één van de grootste feestdagen in het land en wordt groots gevierd. Niet verwonderlijk met rond 26 miljoen te betreuren slachtoffers.

Delen...

Op 9 mei wordt in Rusland en andere landen van Euraziё de overwinning in de Grote Vaderlandse Oorlog gevierd.

De Dag van de Overwinning is één van de grootste feestdagen in het land en wordt groots gevierd. Niet verwonderlijk met rond 26 miljoen slachtoffers van de oorlog.

Van vroeger herinneren de oudere jongeren zich wellicht de militaire parade met vervaarlijke SS-20 raketsystemen die over het Rode Plein rolden langs het goedkeurend oog van de bejaarde leden van het Politburo op het Leninmausoleum. Daarna een lange rij veteranen die uitbundig door de bevolking werden toegejuicht. Dit laatste was overigens niet op de Nederlande TV te zien, althans, ik kan het me niet herinneren.

Tegenwoordig is er nog steeds een parade, maar 75 jaar na dato zijn er uiteraard weinig veteranen die in de parade mee kunnen lopen. In deze Covidtijd gaat het feest helemaal niet door. Als enige staat er een vliegshow en een Salut met veel vuurwerk.op het programma.

Sinds een aantal jaren wordt er na de militairen en de veteranen een burgeroptocht georganiseerd, Regiment der Onsterfelijken genoemd.

In Moskou lopen er miljoenen mensen in mee met een foto van een dierbare oorlogsheld. Ook in andere steden in Rusland en over de hele wereld worden deze vredesoptochten georganiseerd.

In 2019 werd voor het eerst de Vredesdag 9 mei gevierd in Nederland met een voettocht over de Nelson Mandelabrug en een vredesconcert in het Musis Sacrum in Arnhem.

Rusland Academie en de Stichting Vredesdag 9 mei tekenden voor de organisatie. Videoverslag van de dag is hier terug te zien.

Helaas kan het evenement in 2020 niet doorgaan. Des te meer reden om volgend jaar een nog mooiere dag te organiseren.

Op het Sovjet Ereveld in Amersfoort is dit jaar het programma als volgt

9 mei, 10.30 – 12.30 uur:
in besloten kring vindt uitsluitend een kranslegging plaats. Elke ambassade of vertegenwoordiging legt afzonderlijk een krans, achtereenvolgens in tijdslots. De beelden en interviews zijn later op de dag te zien op www.sovjet-ereveld.nl, de Facebookpagina van de Stichting Sovjet Ereveld en elders.


Delen...