De oorlog heeft geen vrouwengezicht

Dit met een Nobelprijs bekroonde boek, geschreven door Svetlana Alexijevitsj uit Belarus, gaat over stemmen uit de Tweede Wereldoorlog die niet vaak de ruimte krijgen te spreken in de literatuur. Zij belicht namelijk de rol van vrouwen en het leed dat zowel voor als achter de schermen plaatsvond.

Delen...

Dit met een Nobelprijs bekroonde boek, geschreven door Svetlana Alexijevitsj, gaat over stemmen uit de Tweede Wereldoorlog die niet vaak de ruimte krijgen te spreken in de literatuur.

Normaliter wordt er vooral geschreven over de soldaten aan de frontlinie, de gevechten die zij voerden en de tragische gebeurtenissen die zij meemaakten.

In dit boek maakt de Wit-Russische Alexijevitsj ruimte voor een andere kant van de oorlog. Ten eerste belicht zij de rol van vrouwen, ten tweede belicht zij het leed dat zowel voor als achter de schermen plaatsvond.

Haar focus op vrouwen in plaats van mannen draagt bij aan de bijzondere plek die haar boek heeft verdiend in de literatuur. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vochten er bijna één miljoen Russische vrouwen aan het front, maar zij hebben amper de gelegenheid gekregen om hun verhaal te vertellen. Meestal focust de literatuur op mannelijke soldaten. De paar gelegenheden die vrouwen hebben gehad, romantiseren vooral hun belevenissen en focussen op hun heldhaftigheid. Hun eigen beleving, gevoelens en moeilijkheden hoorden niet thuis in het gewenste narratief rondom de Tweede Wereldoorlog.

Vandaar ook dat pas in 2002 het volledige boek uitgegeven werd, hoewel een eerdere versie al in 1985 is gepubliceerd. Door censuur mocht niet alles erin worden genoemd.

In 2015 heeft Alexijevitsj de Nobelprijs voor de Literatuur gewonnen met dit werk, dat alleen in Rusland al zo’n 2 miljoen keer is verkocht.

Nederlands | 09-03-2016 | 384 blz.

Auteur(s): Svetlana Alexijevitsj, Jan Robert Braat

Bindwijze: Hardcover

ISBN/ISBN13: 9789023499527

Onder andere hier online te bestellen:


Delen...