Partizanen in Belgiё

Tijdens WO-2 werkten in totaal ongeveer 20.000 Russische krijgsgevangenen in de Belgische mijnen. Een aantal daarvan ontsnapte, vormde een speciale brigade en vocht samen met het Belgische verzet tegen de bezetters in de regio Luik-Ardennen.

Delen...

In het kader van ´nooit meer oorlog´ is dit deel twee over graven van Sovjet-slachtoffers bij ons in de buurt.

Fusilleerplaats op de Citadel in Luik

Tijdens WO-2 werkten in totaal ongeveer 20.000 Russische krijgsgevangenen in de Belgische mijnen. Een aantal daarvan ontsnapte, vormde een speciale brigade en vocht samen met het Belgische verzet tegen de bezetters in de regio Luik-Ardennen.

Deze 450 mannen pleegden aanslagen op Duitse militairen, transporten en gebouwen. Een aantal van hen is opgepakt en uiteindelijk gefusilleerd. Ter nagedachtenis aan deze helden zijn op verschillende plekken in de regio herdenkingsplekken te vinden.

Bijvoorbeeld in Comblain au Pont waar een groep van 40 partizanen vanuit een woonhuis opereerde en waar Anatoli Stepanov zich opofferde om de bevolking van het dorp van complete uitroeiing te redden. In een apart item hierover meer.

Op de Citadel in Luik was in de oorlog het Gestapo hoofdkwartier van de regio. Hier zijn na de oorlog 450 lichamen gevonden, ongeveer een derde van het geschatte aantal ter plekke gefusilleerden. Achttien hiervan waren Russen.

Klik op de foto om de film te starten

Delen...