Nieuwe ´Ostpolitik´

In zijn artikel voor Der Freitag stelt Michael Jäger dat Duitsland door zijn ligging tussen West en Oost een bijzondere rol heeft te vervullen. De Bondsregering moet deze rol vervullen met meer verantwoordelijkheidsgevoel.
Het is hoog tijd voor een nieuwe Ostpolitik. Willy Brandts politiek van verandering door toenadering bleek ook succesvol.

Delen...

Een artikel van Michael Jäger voor Der Freitag, geplaatst op 27 augustus 2020.

Jäger stelt in dit artikel dat Duitsland door zijn ligging tussen West en Oost een bijzondere rol heeft te vervullen. Volgens hem moet de Bondsregering hiervoor meer verantwoordelijkheidsgevoel aan de dag leggen.

Hij haalt onder meer een citaat van de Franse president Macron aan tijdens zijn bezoek aan Duitsland onlangs, die stelde dat het wantrouwen tussen het Westen en Rusland overwonnen moet worden…..anders blijft de situatie zo gespannen als die nu is.

Een dag na de uitspraak van Macron wordt de Rus Aleksej Navalny opgenomen in een Berlijns ziekenhuis. Navalny wordt in het Westen een oppositionele politieke figuur in Rusland genoemd. Zodra artsen melden over een mogelijke vergiftiging duiken de Koude Oorlog figuren er boven op. Onvermeld blijven vragen als, waarom men hem niet vermoord zou hebben als men dat wilde en waarom zouden de Russen hem naar Duitsland hebben laten gaan?

Overigens, Navalny is een extreme nationalist die alle Georgiёrs uit Rusland wil deporteren en die vindt dat er met Noord-Kaukasiёrs niet samen te leven valt want ´zij leven als vee´. Waarom deze man door het Westen wordt gesteund is een raadsel.

De media laten door deze en andere vragen niet te stellen de spanning bestaan en verder oplopen. Duitsland zou er goed aan doen een bijdrage aan deёscalering en ontspanning te leveren. Zo is tenslotte ook de wens van de lezers, volgens de stand om 17 uur op 27 augustus van de online opiniepeiling onder het artikel

Slechts 16,6% vindt dat Duitsland zich niet voor een betere relatie met Rusland moet inzetten en 68,1% vindt van wel

Dit is een bevestiging van het onderzoek dat het aloude Franse IFop verrichtte in oktober 2019, waaruit bleek hoe men in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Italiё aankijkt wat de EU zou moeten doen met betrekking tot de relatie met Rusland.

De resultaten spreken boekdelen: verreweg de meesten willen dat de relatie met Rusland verbeterd wordt.

Het is hoog tijd voor een nieuwe Ostpolitik zoals Willy Brandt en Egon Bahr voorstonden begin jaren zeventig. Een politiek van verandering door toenadering. Niet door sancties, wapengekletter, afschrikking, oorlogshitserij en gemanipuleer door de media.

Waarom dat nodig is wordt goed beschreven door de schrijvers van het boek ´Warum wir Frieden und Freundschaft mit Rusland brauchen´, een oproep voor een nieuwe vredespolitiek.

klik op de foto voor de link naar de pagina over dit boek

Delen...