Gaspijplijn en sancties

Ondanks de gecompliceerde politieke relaties in de laatste jaren zijn de EU en Rusland strategische partners en gaat de aanleg van grote energieprojecten door. De belangrijkste daarvan is Nord Stream 2 die door de Baltische zee naar Duitsland loopt. Dit project is onder grote druk van de Verenigde Staten komen te staan. Washington heeft in verschillende rondes sancties afgekondigd, waardoor de aanleg vertraging heeft opgelopen.

Delen...

Vandaag 1 maart 2021 heeft er een discussieprogramma plaatsgevonden tussen experts van Rusland en de Europese Unie over een aantal grote energieprojecten. Ondanks de gecompliceerde politieke relaties in de laatste jaren zijn de Eu en Rusland strategische partners en gaat de aanleg van de projecten door. De belangrijkste daarvan is Nord Stream 2 die door de Baltische zee naar Duitsland loopt.

Dit project is onder grote druk van de Verenigde Staten komen te staan. Washington heeft in verschillende rondes sancties afgekondigd. Onder invloed van deze restrictieve Amerikaanse sancties heeft een aantal aannemers geweigerd verder te werken aan het project, waardoor de aanleg vertraging heeft opgelopen. De machtswisseling in de VS heeft de positie van Washington ten aanzien van het project niet veranderd. De Verenigde Staten hebben verklaard dat het tegen Nord Stream 2 is hoofdzakelijk vanuit geopolitieke overwegingen.

Eén van de laatste stappen van de Amerikanen was het opnemen in de lijst van sancties van de Fortuna, het schip dat betrokken is bij de aanleg van de pijplijn. De sancties ten spijt gaat de aanleg verder en nadert voltooiing. Ook al blijft er de dreiging van volgende sancties om het project te dwarsbomen.

Zal Washington in staat zijn het project te stoppen? Wat kunnen Rusland en de EU doen om zich te vrijwaren van extraterritoriale sancties? Wat zijn de strategieёn van private bedrijven met betrekking tot de sancties?

Verslag van wat er door de deelnemers wordt besproken volgt in een apart artikel.

Valdai ClubValdai Club to Discuss Gas Pipeline Projects from Russia to the EU

25.02.2021

Delen...