De leugenmachine

De mainstream media hebben zich gedurende vele decennia genesteld in het vertrouwen van de mensen. Veel goedwillende burgers kunnen niet geloven dat “hun” dagblad of “hun” nieuwsprogramma het misschien niet goed met hen voor heeft… De Amerikaanse journalist Robert Parry beschrijft de transformatie van de ´kwaliteitsmedia´ tot politieke propagandaorganen.

Delen...

De Amerikaanse journalist Robert Parry beschrijft de transformatie van de ´kwaliteitsmedia´ tot politieke propagandaorganen.

De mainstream media – in vele landen – hebben zich gedurende vele decennia genesteld in het vertrouwen van de mensen. In sommige gevallen hebben zij dit gedaan met werkelijk serieuze berichtgeving. Zo komt het dat veel goedwillende burgers niet kunnen geloven dat “hun” dagblad of “hun” nieuwsprogramma het misschien niet goed met hen voor heeft – en dat zij niet kunnen geloven dat zij door deze media worden overgehaald om hun voortdurende afhankelijkheid in slavernij en rechteloosheid te aanvaarden. De mainstream media begonnen machtig en eindigden in sommige gevallen als de bedgenoten van de machtselites. Hoe is het zover kunnen komen? Hoe zijn redelijk onafhankelijke persorganen onderdanige spreekbuizen van de macht geworden? De auteur heeft hierover een aantal interessante feiten verzameld.

Klik op het Rubikon logo hieronder voor het hele artikel. Rubikon heeft het, voor het eerst geplaatst op 31 december 2017 bij consortium.news in de VS, vertaald en bewerkt voor het Duits.


De overleden onderzoeksjournalist Robert Parry heeft in de jaren tachtig voor Associated Press en Newsweek veel Iran-Contra-zaken onderzocht. Hij heeft in 1995 Consortium News opgericht als eerste onafhankelijke nieuws- en politieke website, die onlangs haar 25 jarig bestaan mocht vieren.

Delen...