Aussi en France..

Thinkerview publiceert interviews met personen die meningen, ideeën, ervaringen en visies hebben die in het algemeen niet overeen komen met wat door mainstream media en politiek wordt gepropageerd. In deze aflevering een gesprek met Julia Cagé over façadejournalistiek en veel meer. Julia is Assistant Professor of Economics in the Department of Economics at Sciences Po in Parijs en schrijver van het boek Saving the media: Capitalism, crowdfunding and democracy

Delen...

Ook in Frankrijk zijn er kritische stemmen te vinden met betrekking tot het functioneren van de media en de belabberde journalistieke kwaliteit er van.

Thinkerview is een internetportaal, onafhankelijk van politieke partijen en private belangen.

Thinkerview omschrijft haar doelstellingen als volgt:

  • ideeën en betogen testen door hun gebreken en grenzen op te zoeken
  • luisteren naar standpunten die niet algemeen bekend zijn, om het prisma/spectrum van begrip te verruimen
  • inzicht krijgen in de complexiteit van de huidige en toekomstige problemen van de wereld

Thinkerview publiceert interviews met personen die meningen, ideeën, ervaringen en visies hebben die in het algemeen niet overeen komen met wat door mainstream media en politiek wordt gepropageerd. Te vergelijken met cafe Weltschmerz en Blckbx in Nederland en Im Gespräch bij KenFM in Duitsland.

In deze aflevering een gesprek met Julia Cagé over façadejournalistiek en veel meer. Julia Cagé is Assistant Professor of Economics in the Department of Economics at Sciences Po in Parijs en getrouwd met de beroemde Thomas Piketty, econoom en schrijver van Kapitaal in de XXIe eeuw.

Het gesprek is in het Frans. Voor wie wil kan ondertiteling in NL of ENG worden ingeschakeld

In februari 2015 publiceerde Julia Cagé Saving the media: Capitalism, crowdfunding and democracy in het Frans.

Dit boek beoordeelt bestaande modellen voor de financiering van de media, evalueert de sterke en zwakke punten van elk, en stelt een nieuwe structuur voor om “de media te redden”, die ze “Nonprofit Media Organization (NMO)” noemt.

Het fundamentele probleem met bestaande media-organisaties is dat zij ofwel

  • niet zelfvoorzienend zijn geweest of
  • zulke inherente belangenconflicten hebben dat hun berichtgeving een bedreiging wordt voor de democratie

Haar NMO is een liefdadigheidsstichting, maar met democratisch bestuur, waarbij de macht van de grote donateurs wordt beperkt en tegelijkertijd crowdfunding wordt aangemoedigd.


Relevante verwijzingen:


* Het boek van Julia Cagé is in tien talen vertaald, maar nog niet in het Nederlands. Wie wil meewerken aan een vertaling?

Delen...