Azie, Eurazie en de Europese crisis: resultaten van 2022

De militair-politieke crisis in Europa heeft vraag gecreëerd naar dat wat de belangrijkste eigenschap is van de overgrote meerderheid van de landen in Azië en Eurazië – de relatieve autonomie van hun politieke systemen. Vrijwel alle staten van Azië en Eurazië zijn terechtgekomen in die Global Majority – het geheel van landen dat 85 procent van de wereldbevolking uitmaakt en geen bondgenoot is van het Westen in zijn strijd tegen Rusland.

Delen...

De militair-politieke crisis in Europa heeft vraag gecreëerd naar dat wat de belangrijkste eigenschap is van de overgrote meerderheid van de landen in Azië en Eurazië – de relatieve autonomie van hun politieke systemen. Deze landen zijn veel meer vrij van inmenging en controle van buitenaf dan bijvoorbeeld West- of Oost-Europa, Latijns-Amerika of kleinere landen in Oceanië of het Caribisch gebied. Dit betekent dat, met uitzondering van Japan, Zuid-Korea en Singapore, alle landen in deze uitgestrekte regio een buitenlands beleid kunnen voeren dat hoofdzakelijk gebaseerd is op hun eigen nationale belangen of ideeën over rechtvaardigheid of onrechtvaardigheid binnen de bestaande internationale orde. Daardoor zijn vrijwel alle staten van Azië en Eurazië terechtgekomen in die Global Majority – het geheel van landen dat 85 procent van de wereldbevolking uitmaakt en geen bondgenoot is van het Westen in zijn strijd tegen Rusland.

Geschreven door Valdai Club Programme Director Timofei Bordachev en gepubliceerd op 4 januari 2023.

Valdai ClubAsia, Eurasia and the European Crisis: Results of 2022

04.01.2023

Delen...